Moldavija, stisnjena je med Romunijo in Ukrajino, je velika za Slovenijo in pol. V vinsko kulinaričnem smislu gotovo pravi biser. Imenitna sestava tal tega območja je najbližja tisim v Bordeauxu, zato ni presenetljivo, da so že stari Grki v petem stoletju pred našim štetjem pridelovali na tem področju znana vina. Nadaljevali so Rimljani in drugi narodi, vina s tega območja so bila vedno imenitna. Kasneje v zgodovini je Moldova postala vinska klet ruskih carjev in sovjetskih republik. Obiskali bomo vse tri vinske pokrajine se spoznali z njihovimi vini in kulinariko, obiskali bomo vinsko klet s 80km podzemnih cest, semaforiziranih križišč in degustirali v prelepih sobanah 85 m pod zemljo.Preživeli bomo dan kaviarja in konjaka v zadnji »sovjetski« republiki. Doživetja, hrana in vino, srečanje z najbojšimi vini in vinarijami ustvarjajo imenitno vinsko turo, ki jo boste še dolgo pomnili.
Prvi dan – ponedeljek 17.junija 2018
Srečanje potnikov na Ljubljanskem letališču ob 09.10 h let v Istambul in prijava za let preko Istambula v Kišnjev. Pristanek na letališču ob 20.55 h po lokalnem času (1 ura pred nami).Prevoz s posebnim avtobusom do City Park Hotela v Kišinjevu. Nočitev v Kišinjevu.
Drugi dan – torek 18. junija 2018
Zajtrk v hotelu in kratka vožnja v najbolj zanimivo klet v Moldaviji – Cricova. Z električnim vlakom se bomo zapeljali v osrčje kleti Cricova, kjer je 80 km podzemnih cest, kjer se na semaforiziranem križišču 50 m pod površjem prečkata Cabernet Sauvignon Street inChardonnay Street. Klet na katerem dnu 85 metrov nahajajo ene najbolj raskošnih degustacijskih dvoran kjer žurirajo Merklova, Putin, Carry...in mi. Kjer je v treh nočeh Gagarin videl več zvezd kot v vesolju nad nami. Arhiv z 1.5 milijona steklenic in degustacijeizjemnih vin v vsem tem razkošnem okolju. Video
Nadaljevanje poti proti severu Moldavije v Orhei Vechi, najbolj znano zgodovinsko in arheološko središče Moldavije, kjer bomo obiskali samostan v stenski jami in samostan na hribu. Kosili bomo na moldavski turistični kmetiji, kjer se bomo spoznali z osnovami moldavske etnične kulinarike.
Popoldan še vožnja v bližnji Chateau Vartely, veliko in sodobno vinarijo, izjemno uspešno nazunanjih evropskih trgih, ki prideluje najbolj kompleksna moldavska vina v lasti podpredsednika Luk Oila. Degustacija in povratek v Kišinjev v poznih večernih urah.
Tretji dan – sreda 19. junija 2019
Po zajtrku v hotelu odrinemo na jugovzhod Moldavije, do področja Buboaca ker bomo obiskali svetovno znani Castel Mimi, ki gaje v letu 1893 zgradil Constantin Mimi, pionir, simbolni vinar in pomembna javna osebnost XX. stoletja Constantin Mimi. Svoje življenje jeposvetil vinu. Z uporabo znanja, ki ga je pridobil v zahodni Evropi, je uspel zgraditi prvi vinski Chateau v Moldaviji. Bil je prvi, ki je z uvedbo novih tehnologij ustvaril proizvodno velikih vin s katerimi je dvignil dotedanje standarde v Moldaviji in Rusiji. Ogled posestva, degustacija izbora vin in kosilo v restavraciji vinarije.
Po kosilu odhod v Kišinjev in ogled mesta. Prihod v City Park Hotel in večer v slovitem In Vinu s sommelierjem Mihaiem Druto, njegovim izborom posebnih vin in priložnostnimcateringom.
Četrti dan – četrtek, 20. junija 2019
Po zajtrku se bomo ob 9.00h odpravili s posebnim avtobusom proti jugu Moldavije. Podveurni vožnji bomo prispeli v eno najprestižnejših vinskih kleti v Moldaviji – Et Cetera. Ogled posestva in vinske kleti, kosilo in degustacija. Družina Luchianov je leta 2003 začela pridelovati grozdje. Zemljišče je leta 2002 kupil Alexandru Luchianov, ki se je po dolgih letih bivanja v Kaliforniji in pustolovskih življenjskih potovanjih se je odločil, da se umiri tam,kjer izvirajo korenine. Leta 2006 po 13 letih potovanj se je njegov brat Igor odločil, da se mu pridruži v tej življenjski pustolovščini imenovani Et Cetera.
Vožnja v bližnji Chateau Purcari najbolj slavno vinarijo Moldavije s kletjo iz 12.stoletja, danes v ameriškem solastništvu. Njihova vina so že od leta 1912 na vinski karti BuckinghamPalace v Londonu. Namestitev v ter ogled posestva, vinske kleti, degustacija vin in večerja.Nočitev v 4* hotelu vinarije.
Peti dan - petek, 21. junija 2019 - Obisk ilegalne države Pridnjestrovje
Zajtrk v hotelu in vožnja s posebnim avtobusom zadnjo sovjetsko republiko – Pridnjestrovje,ki leži med reko Dnjester in ukrajinsko mejo. Ob pomoči Rusije leta 1992 osamosvojena od Moldavije in praktično nepriznana, razen Rusije od nikogar, ima vse atribute države (vlada, parlament, oborožene sile in policijo. Oblasti so po odcepitvi sprejele ustavo, zastavo,državno himno in grb. Njihove poštni sistem , znamke in potni listi, ki ne veljajo nikjer.
Po opravljenih obmejnih formalnostih bomo najprej obiskali ribogojnico jesetrov in siogledali tovarno črnega kaviarja Aquatir, kaviar in peneča vina in poskusili druženje kaviarja in penečega vina. Ogledali si bomo prestolnico Tiraspol in uživali v kosilu v z izvirno hrano v najboljši ukrajinski restvraciji Kumanek. Popoldan še obisk in degustacija konjaka v veliki vinariji in destilarni Kvint. Povratek v Kišinjev zgodnjih večernih urah in prosto. Nočitev v City Park Hotelu.
Šesti dan - sobota, 22. junija 2018
Zajtrk v hotelu in odhod na letališče v Kišinjevu. Prijava za let preko Istambula. Predvidenpristanek na letališču JP v Ljubljani ob 19.05 h.
Maksimalno število udeležencev: 15 oseb
V ceno je všteto:
letalski prevoz Ljubljana – Chisinau – Ljubljana, vse letališke pristojbine
vsi prevozi s posebnim avtobusom v Moldaviji in Pridnjestrski republiki kot v programu
namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* kot v programu
ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine kot v programu
kosila in večerje ob spremljavi vin kot v programu
lokalno vodenje ves čas potovanja v Moldaviji in Pridnjestrski republiki
organizacija in izvedba potovanja.