Vinska tura po Čilu in Argentini je v pripravi in datumi ter cena še ni določena. Popotovanje bo vodi Marin Berović. Program se lahko še spremeni.
Velika vina, gastronomija in naravne lepote_Čila, Argentine in Urugvaja.Južna Amerika je dežela temperamentne glasbe in njenih ljudi, izjemnih naravnih lepot in čudovitih mest. Če temu dodamo še izjemna vina po kateri te tri dežele slovijo po svetu in temu dodamo še izvirno gastronomijo, od etnične do sodobnih trendov, potem združimo v takem potovanju zjemna doživetja, ki nas v hladni slovenski zimi prenesejo v prijetno poznopoletno toplo okolje Santiaga, Mendoze in Montevidea, začinjeno s prelepo scenografijo vinarij Casablance in nepozabnim potovanjem preko prelaza Puente de Incas na 3800 nm preko visokih Andov, v argentinsko Mendozo in popolnoma drugačen svet velikih vinarij pod zasneženimi Andi v Uco Valleyu na argentinski strani. Spoznali bomo zakaj je argentinski gril najboljši na svetu in zakaj mu najbolj leži veliki argentinski malbec.
Program potovanja:
Prvi dan
Zbor potnikov v poznih popoldanskih urah na letališču Marco Polo v Benetkah. Po želji vam uredimo prevoz iz Slovenije na letališče Marco Polo (Goopti). Srečanje z vašim strokovnim spremljevalcem in prijava za let. Polet v zgodnjih večernih urah preko enega od evropskih letališč v Santiago de Chile. Obroki na letalu..
Drugi dan
V dopoldanskih urah pristanek na letališču Santiago de Chile. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim avtobusom v mesto in ogled mestnih znamenitosti: palača La Moneda, Plaza de Armas, Bellavista, osrednja tržnica in ostalo. Popoldan namestitev v hotelu 4* v središču mesta in prosto za počitek ali idvidualne oglede. Nočitev.
Tretji dan
Zajtrk v hotelu in odhod v dolino reke Aconcagua,
Von Siebenthal je prva vrhunska vinska klet
Errazuriz, najbolj slavno vinsko klet v Južni Ameriki.
Zajtrk v hotelu in odhod v dolino reke Aconcagua, kjer se toplo sredozemsko podnebje meša s hladnimi vetrovi, ki jih povzroča Humboldtov tok v Tihem oceanu - vse to predstavlja idealne pogoje za pravilno rast trte in zorenje grozdja. Von Siebenthal je prva vrhunska vinska klet in posestvo, ki ga bomo obiskali. S svojimi 25 ha vinogradov sodi med male butične vinarje. Pokušina njihovih vin in nadaljevanje poti v naslednjo vinsko klet Errazuriz, najbolj slavno vinsko klet v Južni Ameriki. V letu 1853 jo je ustvaril nekdanji minister don Maximilliano Errazuriz. Lastništvo je kasneje prehajalo s porokami izmenoma v last družin Errazuriz in Chadwick v kateri je tudi danes. V 1999 je družina Chadwick sklenila vlaganja z Robertom Mondavijem iz Kalifornije v skupnem projektu Caliterre in Mondavi Winery – Seña. Danes Seña ni vinarija, je projekt in blagovna znamka, ki jo je ob propadu Mondavijevega imperija odkupil Chadwick. Ogled stare in sodobne vinske kleti in kosilo ob spremstvu njihovih vin. Popoldan povratek v Santiago de Chile, prosto in nočitev.
Četrti dan
Enourna vožnja z avtobusom v dolino Casablanca.
Veramonte, pionirju vinarstva in vinogradništva v dolini Casablance.
v vinogradih posestva Indomita ter popoldan še ena
Vinska klet – Kingston, ki se ponaša s sortami modri pinot, syrah in sauvignon. Pokušina in kratka vožnja do Tihega oceana v Valparaiso,
Zajtrk v hotelu in odjava. Enourna vožnja z avtobusom v dolino Casablanca. Čeprav trto tu gojijo že od leta 1875, so pravi bum doživeli v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so odkrili da je »terroir« podoben tistemu v Napi ali Sonomi v Kaliforniji. Naši prvi obisk je namenjen kleti Veramonte, pionirju vinarstva in vinogradništva v dolini Casablance. Ogled posestva, kleti in pokušina njihovih vin. Naslednja klet bo Villard, poznana po premijskih vinih. Ogled posestva, kleti in pokušina njihovih vin. Izvrstno kosilo v vinogradih posestva Indomita ter popoldan še ena vinska klet – Kingston, ki se ponaša s sortami modri pinot, syrah in sauvignon. Pokušina in kratka vožnja do Tihega oceana v Valparaiso, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Prosto in nočitev.
Peti dan
Vožnja z avtobusom v Valle Casablanca
Naš prvi postanek bo posestvo Casas del Bosque, na platoju nad Valparaisom,
Popoldan bomo obiskali še zelo zanimivo klet Bodegas RE.
Proti večeru pot skozi slovito letovišče Viña del Mar v Valparaiso
Zajtrk v hotelu in odjava. Enourna vožnja z avtobusom v Valle Casablanca dolino, ki se razteza južneje od Aconcaque, ki je hladno severno področje z 60 % belih sort med katerimi so, chardonnay, sauvignon in rizling. Casablanca obsega 3.830 hektarjev vinogradov. Najbolj znane vinarije so Casas del Bosque, Veramonte, Villard, Wiliam Cole, Indomita... Naš prvi postanek bo posestvo Casas del Bosque, na platoju nad Valparaisom, z več kot 240 ha vinogradov, kjer večina trt šteje 35 let. Ogled kleti in pokušina imenitnih vin. Drugo posestvo Matetic je najbolj znano biodinamično posestvo znano po izvrstnem shirazu in modrem pinotu. Po ogledu nam bodo v družbi njihovih vin postregli kosilo . Popoldan bomo obiskali še zelo zanimivo klet Bodegas RE, kjer že devet generacij družine Morandov iz Peñafloresa prideluje imenitna vina v amforah. Glavni strateg in ustvarijalec vin je Pablo Morande, za svoja vina uporablja nenavadne kombinacije imen scojih sort.
Proti večeru pot skozi slovito letovišče Viña del Mar v Valparaiso. Namestitev v hotelu s 4*. Prosto in nočitev.
Šesti dan
Pot čez Ande, luksuzen avtobus, CATA International Royal Suite, redna linija, ki se ponaša z vsem udobjem, v sedem urni vožnji prečka Ande na Passao del Incas na višini 3800 nm.
Prihod v Mendozo v poznih popoldanskih urah.
Zajtrk v hotelu in nato prevoz do glavne avtobusne postaje, kjer se bomo vkrcali na luksuzen avtobus, CATA International Royal Suite,ki povezuje čilsko prestolnico z vinorodno Mendozo v Argentini. Sicer redna linija, ki se ponaša z vsem udobjem, v sedem urni vožnji prečka Ande na Puente del Incas na višini 3800 nm. Z avtobusa se ponujajo čudoviti pogledi na andsko visokogorja, ki na čilski strani spominja na Švico in v rdeči na argentinski, ki spominja na Arizono. Avtobusno potovanje preko Andov predstavlja izjemno scensko doživetje in je eden izmed vrhuncev potovanja.
Prihod v Mendozo v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* in večerja v hotelu. Nočitev.
Sedmi dan
Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Maipu.
Obisk družinske vinske kleti Sin Fin s pokušino ter nato obisk posestva Zuccardi, znanem po svoji inovativnosti in kompleksnosti.
Popoldan še obisk najstarejše argentinske vinske kleti Rutini ter vinskega muzeja.
Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Maipu. Obisk družinske vinske kleti Sin Fin s pokušino ter nato obisk posestva Zuccardi, znanem po svoji inovativnosti in kompleksnosti. Kosilo ob spremljavi vin in obisk oljčnega gaja s pokušino oljčnih olj. Popoldan še obisk najstarejše argentinske vinske kleti Rutini ter vinskega muzeja. Obisk posestva, kleti in pokušina izjemnih vin. Pozno popoldan povratek v hotel in nočitev.
Osmi dan
Potovanje v med vinograde najmlajšega vinorodnega področja Uco ob vznožju Andov.
Obiskali bomo holandsko klet Bodega Salentein,
Popoldan obisk še ene kleti na področju Uco – Estate Pulenta, v lasti potomcev italijanskih priseljencev.
Zajtrk v hotelu in potovanje v med vinograde najmlajšega vinorodnega področja Uco ob vznožju Andov. Obiskali bomo holandsko klet Bodega Salentein, ki leži na nadmorski višini 1.200 m in se poleg odličnih vin ponaša z umetnostno galerijo, restavracijo in dih jemajočimi pogledi na Ande. Obisk kleti in pokušina. Za kosilo bomo obiskali še arhitekturno mojstrovino vinsko klet Andeluna. Obisk posestva in kosilo ob spremljavi vin. Popoldan obisk še ene kleti na področju Uco – Estate Pulenta, v lasti potomcev italijanskih priseljencev. Po ogledu posestva in kleti se bomo poizkusili v slepi pokušini. Povratek v hotel in nočitev.
Deveti dan
Obisk najstarejše argentinske kleti Bodega Ruttini + muzeja vinarstva, Lujan de Cujo
Obisk butične kleti malbeca Bodegas Carmine Granata, Lujan de Cujo
Obisk Bodegas Luigi Bosca, Lujan de Cujo
Deseti dan
Zajtrk v hotelu in prevoz na letališče Mendoza. enourni let v Buenos Aires
Buenos Aires, ogled mesta in večerja s Tango showom v San Telmu
Enajsti dan
Prijava za povratek v EU
Argentinsko Čilski vinski paradoks
na povabilo gostitelja Pontificia Universidad Catolica de Santiago v Cilu, ki velja za najboljso juznoamerisko univerzo, predavam kor vabljeni gostujoci professor. Uspel sem uspesno zdruziti moje znanstvene dejavnosti z obiski vrhunskih vinskih kleti, kjer sem agitiral in propagiral udelezbo na Ljubljanskem Vinskem ocenjevanju Vino 2014.. Srecal sem se z vsemi najboljsimi v Cilu in za 1.maj smo bili povabljeni se v Argentino v Mendozo, njihovo prestolnico najboljsih vin. Potovali smo z busom cez zasnezene Ande in to je bilo moje najbolj slikovito potovanje. Prelaz Inka Passeo je na 3200 m nadmorske visine.
Kaksni so vtisi o gastro/enologiji. Gastronomija je usmerjena v argentinske/cilske grilade vseh vrst in najboljsega mesa, kar si lahko predstavljate. V Cilu je tudi ogromna ponudba rib. Prav tako pa izstopa v Cilu peruanska gastronomija, ki ima kar nekaj imenitnih pogruntacij ne samo cebiche ali pisco sour.
Druga zgodba so vina. Tu je ponudba takih vin od katerih se vam v Sloveniji zavrti v glavi tako velika in za tako simbolicne cene, da enostavno tega ni mogoce verjeti. Razlog temu je ta, da je v Cilu in Argentini poraba vin po prebivalcu tako drasticno padla, da je v Cilu samo 16 L po prebivalcu ! Mislim, da je v Sloveniji ta podatek 38 L. Torej Slovenci spijemo vse svoje, Cileanci in Argentinci pa enostavno ne vedo kam bi z vini. Tako cene vrhunskih vin padajo in so za nase razmere – reserve 4-10 EU, grand reserve 7-14 EU. Druga zanimivost je pa v tem, da so cene vina v restavracijah samo za 10-15 % visje kot so cene pri proizvajalcih, zato se v kakrsni koli restavraciji dobijo in pijejo vrhunska vina. Na ta nacin prodajajo steklenice in ne kozarce vina. Penine tu ne igrajo pravzaprav nobene vloge ne na cilski ne na argentinski strain. Niso obicaj, ne tocijo jih na kozarce in ne uporabljajo jih za aperitive. Penine stojijo nekje v kotih ob strani, ce slucajno kdo vprasa zanje so na razpolago.
Ce clovek pomisli na to sceno, si rece – fino, naj se neka od nasih 5 restavracij Kroga odloci za taksno potezo vsaj eksperimentalno in toci 4 mesece vina s 10-15 % marzo, kaksen bi bil odziv. Ce bi se odlocilo vseh 5 za skupno akcijo bi jim drugi morali avtomatsko slediti saj bi ljudje hodili tja – zato ker se pije vrhunsko za dosegljive cene. Ja, to bi pa bil res dober cilsko/argentinski paradoks !
In kaj je tu tako vrhunskega na vinski sceni ? Rdeca vina dominirajo v veliki vecini. Na vinskih kartah v restavracijah na obeh straneh Andov je kar 90 % ponudbe rdecih vin. Kot da dobrih belih ne bi bilo najti !
V belih vinih sauvignonu in chardonnayu dominira Cile. Cilski sauvignoni so izredno zacinjeni, v vinski cvetici prevladujejo fine suhe zelene zacimbe, ki se mesajo z metoksipirazinskimi toni listov zelenega paradiznika in citrusov, na telesu so kombinacija razlicnih agrumov s poudarkom limete, odtenki tropskega sadja pasionke in guave in dodatkom bele melone. Pookus je izjemno dolg in v njem je cutiti karamelni dotik francoskega hrasta. Vendar se dalec od kakega barika. Chardoonayi skusajo biti kalifornijskega tipa, skratka v razlicnih odtenkih lesa, tudi toastiranega in karamela vendar povsod kar sem jih poiskusil v Cilu in Argentini dominira francoski hrast. Zanimivo! Na okusu prevladujejo razlicni toni zrelih jabolk, v nekaterih najboljsih tudi cela paleta kutinastih tonov, ki nastanejo pod vplivom hrastovih sodov in dolgih pookusov v lesnikasto orehovih tonih. Vsebnost alkohola je od 13.00 -14.0%.
Argentina ima beli adut v torrontesu, za katerega smatram, da bi lahko postal z ozirom na okuse Slovencev zelo popularen. Torrontes je aromatična spanska sorta, v cvetici spominja na beli pinot z rahlimi podtoni traminca, na telesu prgišče tropskega sadja, pasionka in guava, vitke tekstovne strukture, kislina ne izstopa, Izjemno zanimivo vino z velikim tržnim potencialom, ki ga pa Argentinci žal ne znajo izkoristiti. Njegov čas še prihaja.
Ob teh treh belih sortah moram priznati, da sem najboljsi sauvignon do sedaj poizkusil v cilski kleti Casas del Bosco v Casablanci, rezerva 2012, cena 7 EU in najboljsi chardonnay do sedaj v argentinski kleti Rutini, Chardonnay Antologija XXXIV. Cena tega je 35 EU.
Med redecimi vini na obeh straneh Andov v Cilu prevladuje Cabernet sauvignon in Carmenere. Ob velikih Modrih pinotih in solidnih Shirazih je najti tudi zanimive Cabernet franke in Merlote. Na argentinski strani pa dominirajo Malbeci. Zadnje case argentinci pospeseno razvijajo svoje bonarde, ki skusajo stati ob boku velikih malbecov. Zanimive so tudi kleti z velikimi zvrstmi v katerih se praviloma pojavljajo Petit verdoti. Bela vina so tudi v Argentini v ozadju prav tako penine. Cene vrhunskih vin so morda malo visje kot v Cilu, saj Argentinci s prezirom gledajo na sodobne Cileance z visjim standardom.
Ob vsem skupaj pa se zakljucek. Slovenci zal ne poznamo pravih in velikih cilskih in argentinskih vin.
V zahvalo Pernot/Ricardu za Concha y Torro, lahko bi bila paleta vecja, zahvala restavraciji Argentino, kjer brez primere lahko za solidno ceno kupite velika argentinska vina, ki jih drugje enostavno ni na razpolago, torej bi bil lahko moj sklep v tem, da cas za ta velika vina na slovenski sceni sele prihaja.
Marin Berović, Santiago de Chile 2014