Program se lahko še spremeni. Cena še ni definirana. Vodič pa g. Marin Berović. Če vas pot zanima se prijavite (neobveznujoče) in vas bomo kontaktirali.
Ob vznožju mogočnega Kavkaškega pogorja na stičišču Evrope in Azije leži Gruzija med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Gorovje Kavkaz z najvišjim vrhom v Evropi (Mt. Elbrus 5642m) pa je tisto gorovje na katerega je bil privezan Prometej in to za kazen, ker je dal ogenj človeku. Gruzija ali Sakartvelo po gruzijsko, pradomovina vina, se ponaša s več kot 8000 letno neprekinjeno tradicijo pridelave vina. Imajo več kot 500 avtohtonih zvrsti grozdja od tega jih komercijalno uporabljajo več kot 30 vrst. Tradicionalna posoda za vinifikacijo in zorenje v domovini vina ni leseni sod, temveč so glinene posode z volumnom od petdeset do nekaj tisoč litrov, imenovane kvevriji. (amfore)
Kavkaško pogorje, srednjeveški samostani, vinske kleti, odlična hrana in vino, čudovita pokrajina.
Prvi dan
Odhod iz ljubljanskega letališča Brnik v večernih urah preko Istanbula v Tbilisi, prispemo v zgodnjih jutranjih urah.
Drugi dan
Po prihodu v jutranjih urah transfer v hotel Moxy Tbilisi na zajtrk in namestitev. Počitek pred odhodom na vodeni ogled mesta Tbilisi z lokalnim vodičem. Tbilisi,danes glavno mesto Gruzije je bilo ustanovljeno v petem stoletju. Uničeno in ponovno obnovljeno skozi stoletja pa je uspelo ohraniti vse vrednote in tradicijo Gruzijske pravoslavne vere. Svoje ime dobi zaradi toplih žveplenih vrelcev v bližini. V gruzinščini »tbili« pomeni topel. Mesto leži ob reki Kura v dolini obkrožen z gorami. Sprehodili se bomo skozi star del mesta, tu je najstarejša cerkev in sprehajalne ulice polne trgovin s spominki, barov in restavracij. Na hribu nad mestom stoji simbol Gruzije, viden iz celega mesta 20 meterska skulptura “Mati Gruzije”. V eni roki drži bokal vina, ki je namenjen prijateljem, v drugi pa meč, namenjen sovražnikom. Med ogledom postanek na lahko kosilo v Tifliso Georgian restavraciji. Popoldne še ogled najtarejšega in najslavnejšega proizvajalca konjaka v Gruziji, Sarajishvilli Brandy Factory ogled muzeja in pokušnja konjaka. Ostanek dneva prosto pred vecerjo v restavraciji Ethno Tsiskvili s nacionaljnim plesom, glasbo in gruziskim vinom.
04:30 Arrival at Tbilisi International Airport (Tbilisi Time) 05:00 Check in MOXY Hotel Tbilisi
11:00 Breakfast at MOXY Hotel
Capital of Georgia - Tbilisi City Excursion
Lunch in Restaurant in the City Center – Tifliso Georgian Restaurant
Visit to Sarajishvilli Brandy Factory
Supper at Tsiskvili Restaurant & Georgian National Dance Performance
Tretji dan
Po zajtrku kratek izlet v starodavno mesto Mtsheta, prvo prestolnico Iberie (starodavno ime za Gruzijo) v 5 stl. pr. n. št. V Mtskheti je kralj Mirian v 4. Stoletju krščanstvo razglasil za državno religijo. Mtskheta je še danes središče gruzijske pravoslavne cerkve. Vodeni ogled mesta in samostana Jvari (6.stl.) ki je pod zaščito UNESCA. Zatem pa obisk vinske kleti Iago. Leta 2005 dobi bio certifikat kot prva klet v Gruziji. Proizvedejo 5000 stkl. belega vina narejenega iz najbolše sorte lokalnega grozdja Chinuri. Ogled kleti in pokušnja vin ob kosilu v kleti. Na povratku v Tbilisi postanek v muzeju posvečenem Stalinu v njegovem rodnem mestu Goriju. Za večerjo pa še pokušnja gruzijskih vin kleti Do-Re-Mi v priznani restavraciji Gvino Tbilisi.
Breakfast at MOXY Hotel
Travel to Jvari Monastery and Town Mtskheta
Monastery Jvari is one of the most famous sightseeing places in Georgia with the view where the river Mtkvari meets the river Aragvi and Svetitskhoveli Cathedral in Ancient Capital of Georgia Mtskheta https://www.wmf.org/project/jvari-monastery
Mtskheta was founded in 5th century BC and is one of the oldest cities in Georgia
https://whc.unesco.org/en/list/708/
Lunch and Wine Degustation at Famous Winemakers Iagos’ Wine Cellar & Marina Kurtanidze https://www.facebook.com/pg/iagowinery/photos/?ref=page_internal
Visit of Stalin Museum in Gori
https://www.advantour.com/georgia/gori/stalin.htm
Večerja z degustacijo vin DO RE MI, Lagvinari, Our wine (ti vinarji nimajo degustacij v svojih vinskih kleteh) v restavraciji Gvino https://www.gvinotbilisi.com
Četrti dan
Po zajtrku odhod v mesto Sagarejo, glavno mesto zahodne province Imereti in drugo po pomembnosti v deželi. Prvi postanek v kleti Lapati Wines. Pred petimi leti sta se združila Vincent Jullien in Guillaume Gouerou v želji da na tradicionalni način naredita peneče vino. Ogledali si bomo klet vino pa okusili ob kosilu v kleti. Po ogledu in pokušnji postanek v 15 let stari kleti “ANTADZE WINES“ v vasi Manavi. Trije hektarjev vinogradov v pokrajini s mikro klimi na med 650 in 800 m nadmorske višine proizvedejo 10 do 13 tisoč steklenic naravnega vina ki vre in zori v glinastih posodah kvevrih. Kosilo v lokalni restavraciji pred odhodom v mesto Sighnaghi. Večerja in degustacija vin po ogledu kleti Pheasant’s Tears Winery v restavraciji kleti. Dialog med naravo in človekom, spoštovanje preteklosti in nove izkušnje za jutri. Nočitev H. Solomoni 1805 v Sighnaghi-ju.
Breakfast at & Check out from MOXY Hotel
Sagaredjo degustacija penin Vincent
https://www.lapatiwines.com/wines
Visit of Niki Antadze Winery in Sagarejo, Kakheti - degustation and lunch
https://www.facebook.com/antadzewines/
Continue travel to Georgias’ City of Love – Sighnaghi
https://georgiantravelguide.com/en/sighnaghi
Dinner and Wine Degustation at Pheasant's Tears Winery in Sighnaghi
https://www.pheasantstears.com/
Check in Hotel Solomoni 1805, Sighnaghi
https://www.facebook.com/www.solomoni.ge/
Peti dan
Po zajtrku odhod iz hotela na obisk kleti John Okro. Družinska vinska klet s petimi hektarji vinogradov Predani so naravni organski pridelavi vina. Kosilo v restavraciji v kleti »Papari Valley Winery« Klet leži v srcu pokrajine Kakheti. Nukri Kurdadze je s svojim sinom ustanovil klet z istim imenom kot ime doline v kateri ima 9 ha. vinogradov. Preiskuša najboljše metode pridelave vina na starodavni način v kvevrih v kombinaciji s modernim načinom. Decanter revija jih uvršča med 10 najboljšiv vin narejenih v glinenih posodah.
Popoldne vodeni ogled mesta Telavi. Najstarejše arheološke najdbe sežejo v bronasto dobo. Nekdaj poslovno in kulturno središče pokrajine ima danes samo 20 000 prebivalcev in je center vinske pokrajine. Nočitev in večerja z vinom Viveria v hotelu Chateau Mere.
Breakfast at & Check out from Hotel Solomoni 1805 Ogled kleti in degustacija pri vinarju Jonn Okro
http://okrogvino.com/production_eng.html
Lunch and degustation in Papari Valley Winery in Village Akhasheni, Gurjaani, Kakheti
https://www.facebook.com/papari.valley
Ogled mesta Telavi, Katheti
Check in & Dinner at Hotel Chateau Mere and degustation of Viveria Wines
Šesti dan
Dopoldne posvečen kleti v starem samostanu Alaverdi iz 9. stl. Poskusili bomo vino katerega so naredili menihi. Tu je tudi najvišja katedrala v Gruziji (50m) iz 11. stl. Tipična Kakhetska arhitektura s zanimivo notranjo dekoracijo Ogled posestva in pokušnja vin. Sledi obisk še ene priznane kvevri kleti v pokrajini. Klet Vinotera ali Schuchmann Winery. Burkhard Schuchmann in vinar Giorgi Dakishvili sta skrbno izbrala vrste grozdja in teroarja za najboljša vina. kombinacija gruzijske tradicije in nemška preciznost. Okušali bomo njihova odlična vina ob kosilu v restavraciji posestva. Sledi postanek na posestvu slavne družine Chavchavadze. V 19 stl. je tu živel slavni pesnik Kakhetski princ Alexander Chavchavadze. Družinska hiša je spremenjena v muzej. Na posestvu je stara vinska klet Tsinandali. Ustanovil jo je že Alexandrov oče. To je bila prva klet v Gruziji ki je stekleničila vino. V njihovi zbirki imajo 15000 steklenic s najstarejšo iz leta 1814. Nočitev in poslovilna večerja v hotelu Chateau Mere.
Breakfast at Chateau Mere
Visit to Alaverdi Monastery and its’ Wine Cellar Degustation of Wines made by priestshttps://whc.unesco.org/en/tentativelists/5221/ http://www.since1011.com/en/
Wine degustation and lunch in Vinoterra & Schuchmann Wines in Village Kisiskhevi, Telavi, Kakheti
https://www.winesgeorgia.com/site/domaine/vinoterra
http://www.schuchmann-wines.com/
Continue trip to Tsinandali, Tour in Tsinandali Estate,
Prince Alexander Chavchavadze Museum and Tsinandali Winery wines degustation http://tsinandali.ge/en/museum/about-us
Light Dinner at Chateau Mere
Sedmi dan
Po zajtrku odhod na letališče za let domov. Prihod v Ljubljano isti dan v večernih urah.